Visa fler nyheter

Elfsborg – IFK Göteborg – nybyggarna i Väst

Jimmy Thelin och Poya Asbaghi har gått i bräschen för den nya generationens svenska fotbollstränare och nu ställs de mot varandra för första gången. Båda har de inlett någon slags revolution i sina nya klubbar, men, i synnerhet den förstnämnde, har blivit smärtsamt påmind om att Rom inte byggdes på en dag. 

 

Det är tveksamt om det finns så mycket mer att tillägga än vad som redan har sagts om haveriet på Bravida Arena i måndags. I vilket fall som helst var det nog det absolut sista som detta Elfsborg behövde just nu och kanske bör de inte ägna alltför mycket tid åt att analysera den insatsen. De måste gå vidare, de måste blicka framåt.

Härnäst väntar ett Väst-derby mot ett IFK Göteborg som, precis som Elfsborg, försöker bygga någonting nytt – men där Poya Asbaghi ser ut att ha kommit klart längre på sin resa mot visionen om en ny storhetstid. Den unge Asbaghi har köpt sig den tid och det tålamod som krävs genom att laget har kunnat visa på utveckling, indikationer som säger att det här kan komma att bli riktigt bra.

För Jimmy Thelin ser det desto mörkare ut just nu. Matchen mot AIK var ett steg i rätt riktning, men de små ljusglimtarna förbyttes snabbt mot ett stort svart orosmoln i och med insatsen senast mot Häcken – och nu är läget desperat. Med blott fem inspelade poäng ligger man på kvalplats och snart måste trepoängarna börja trilla in.

Under sina fyra säsonger i J-Södra gjorde Thelin knappt ett enda byte i sin ordinarie startelva och den typen av kontinuitet är förmodligen av stor vikt för att hans fotbollsmodell ska fungera fullt ut.

I Elfsborg har han, av olika anledningar, laborerat betydligt mer, framförallt när det kommer till den så viktiga anfallspositionen. Jebali, Frick och Prodell har alla getts chansen men ingen har tagit den och ser man till dessa tre som spelartyper är det ingen av dem som känns som klippt och skuren för den här rollen i Thelins spelsystem. Att inga förändringar gjordes i anfallsbesättningen inför säsongen känns allt märkligare. Thelin har alltid tidigare använt sig av en, tydligt, djupledsgående nummer nio, men den spelartypen saknas just nu i Elfsborg.

I IFK Göteborg har en annan före detta Södrait, till skillnad från Thelin, gjort stor succé. André Calisir har länge varit oerhört underskattad, men i Blåvitt har fotbolls-Sverige nu börjat få upp ögonen för hans skicklighet såväl i försvarsspelet som i uppspelsfasen. I synnerhet har hans längre krosspassningar blivit en viktig ingrediens i deras anfallsspel, vilket Elfsborg lär vara medvetna om.

Visserligen har Blåvitt både en och två matcher färre spelade än lagen ovanför, men för att avancera från den nuvarande tiondeplatsen behövs nya segrar. Man gjorde ingen dålig match senast mot Norrköping, men för att vinna den typen av jämna matcher krävs att man är lite mer konkreta i sin offensiv. Det vill säga på det sätt man besegrade Malmö FF på bortaplan i omgången innan.

Nu stundar ett nybyggar-El Västico mellan två forna giganter som just satt spaden i marken med målsättningen att bygga något stort igen. Men visionerna, spelsätten, strategierna och nytänken är en sak – här och nu gäller främst att de där tre pinnarna måste in på poängkontot.

 

Elfsborgs senaste startelva:

Stuhr Ellegaard

Gustavsson, Horn, Nilsson, Kaib

Olsson, Gojani

Ishizaki, Jebali, Lundevall

Prodell

 

IFK Göteborgs senaste startelva:

Dahlberg

Startfelt, Calisir, Eriksson

Salomonsson, Erlingmark, Diskerud, Wernersson

Omarsson, Engvall, Ohlsson

 

IF Elfsborg – IFK Göteborg, matchstart 19.00 på måndag.

 

Supporters speltips

Elfsborg vinner. Odds: 2.40.

Sätt in 100 kr - få 500 kr att spela för!
LÄGG SPEL PÅ ComeOn!

 

//Martin Efvergren