Visa fler nyheter

Häcken – AIK – med besläktade styrkor

AIK kommer ifrån en helg med derbyvinst och en marginal upp till toppen som därmed blev till tre poäng och inte nio. Återigen höll man nollan och återigen förlorade man inte och nu står man på 22 raka seriematcher utan förlust. Härnäst väntar dock en tuff bortamatch mot ett Häcken vars tränare kan sin motståndare. 

 

I Hammarby-lägret pratades det, efter matchen, om att straffen var feldömd och att AIK inte kommer att vinna Allsvenskan med den typen av fotboll som man stod för i derbyt. Men fakta är, som sagt, att den fotbollen har gett dem 22 raka matcher utan förlust och ett lag som är så pass svårslagna – och nu det enda obesegrade laget den här säsongen – har sannolikt goda chanser att ro hem titeln.

”Firma Friberg och Faltsetas är väldigt skickliga på stänga ytorna framför egen backlinje och i AIK, med Adu framför trebackslinjen, är det, normalt sett, helt stängt i samma område.”

Rikard Norlings matchplan gick ut på att göra det tråkigt och trångt för Bajens offensiva lirare. Han ville ha en kontrollerad matchbild och inte den typen av vilda-västern-fotboll som det många gånger blivit av Hammarbys matcher. De hade, med all rätt, stor respekt för sin motståndares offensiv och, i stort, fick man matchen dit man ville. Att det räckte till att ta samtliga tre poäng var kanske inget statistiskt säkerställt utfall av den här matchen, men den här gången räckte det och det var, sett till helheten, ingen slump.

AIK:s försvarsspel är provocerande svårgenomträngligt för alla motståndare och att man gör det så bra i match efter match under så lång tid, trots rotation av spelare, är ett bevis för ett gediget tränarhantverk. Dessutom har man visat på ett offensivt spel som också det håller hög klass. Endast Hammarby och Norrköping har gjort fler mål samtidigt som AIK har släppt in minst antal mål av alla.

Näst minst mål i serien har BK Häcken släppt in. Trots 2-0-förlusten mot Malmö FF i söndags måste sägas att Andreas Alm har lyckats väl med att bygga vidare på den defensivt starka organisation som Mikael Stahre satte under fjolåret. Och med tanke på vilken klubb som de båda tränarna springer ur skulle man kunna kalla Häckens försvarsorganisation för AIK-inspirerad.

Hursomhelst var man i Häcken inte speciellt nöjda med utfallet senast. Efter målkalaset mot Elfsborg dessförinnan lyckades man inte hitta rätt i de offensiva kombinationer som man normalt sett är väldigt skickliga på, samtidigt som MFF tog tillvara på sina chanser på ett effektivare sätt. Hemma på Bravida Arenas konstgräs är man dock obesegrade med tre vinster och en oavgjord och Andreas Alm lär vara rejält sugen på att bryta sina forna klubbs förlustfria svit.

Emellertid får man klara sig utan Moestafa El Kabir som kändes irriterad matchen igenom och som till slut fick sitt andra gula kort ifrån bänken efter att ha blivit utbytt. Man har dock relativt bra täckning bakom i de båda ex-AIK:arna Crespo Kamara och Viktor Lundberg som båda gjorde inhopp senast och som, också de, lär vara lite extra sugna på att visa upp sig från sin bästa sidor mot sitt gamla lag.

Mycket talar för att onsdagens möte kommer att bli tätt, jämnt och sannolikt målsnålt. Firma Friberg och Faltsetas är väldigt skickliga på stänga ytorna framför egen backlinje och i AIK, med Adu framför trebackslinjen, är det, normalt sett, helt stängt i samma område. Den offensiva kvalitet som båda lagen besitter kommer bli avgörande, där den eller de spelare som står för de individuellt bästa prestationerna för dagen, troligtvis, kommer bli tungan på vågen.

 

Häckens senaste startelva:

Abrahamsson

A. Andersson, Lindgren, Hammar, J. Andersson

Friberg, Irandust, Faltsetas

Mohammed, El Kabir, Paulinho

 

AIK:s senaste startelva:

Janosevic

Milosevic, Karlsson, Jansson

Sundgren, Olsson, Adu, Bahoui, Rasmus Lindkvist

Elyounoussi, Goitom

 

Häcken – AIK, matchstart 19.00 på onsdag.

 

Supporters speltips

Under 2,5 mål totalt. Odds: 1.71.

Sätt in 100 kr - få 500 kr att spela för!
LÄGG SPEL PÅ ComeOn!

 

 

//Martin Efvergren