Visa fler nyheter

Hammarby – AIK – storslagen derbyfest mellan två motpoler

En intensiv allsvensk vår närmar sig ett VM-uppehåll men innan dess väntar den, förmodligen, hetaste drabbningen hittills. På söndag vankas en storslagen derbyfest och tillika seriefinal mellan ett Hammarby och ett AIK som båda är bättre än på åratal.

 

Efter ännu en segershow hemma på Tele2 Arena, då Malmö FF besegrades, toppar nu Hammarby serien med sex poäng inför söndagens derby. Onsdagskvällens 3-2-vinst var ett helt normalt resultat för ett Bajen som snittar nästan tre mål per match och som tycks ostoppbara i sin offensiv.

”Norlings AIK föredrar en kontrollerad matchbild och en välbalanserad defensiv. Billborns Bajen är nästan alltid framåtlutade och tycks var som bäst när matcherna luckras upp och svänger hej vilt.”

AIK har gjort tio mål färre men är precis som Hammarby fortsatt obesegrade och har bara släppt in fem mål – att jämföra med rivalens tolv insläppta kassar. Om det är något lag som ska lyckas neutralisera Stefan Billborns attackfotboll borde det således vara Rikard Norlings extremt täta försvarsorganisation.

Men det är hemmalaget Hammarby som har slagläge och chans att rycka ifrån till hela nio poängs ledning. För Norling gäller det att de förutsättningarna inte på något vis hämmar hans spelare på söndag. De får inte förlora och bör helst vinna. Risken är att det kan innebära en negativ stress.

Trots det sena, och till synes, onödiga poängtappet hemma mot Östersund senast går AIK mot den bästa vårsäsongen i mannaminne, men som det ser ut just nu överskuggas denna succé av Hammarbys makalösa dito.

Ingen underskattar längre Jesper Janssons och Stefan Billborns vinstmaskin till lagbygge – men likväl är det ingen som lyckats hitta något direkt motmedel. Även om Allsvenskans bästa spelare så här långt, Jiloan Hamad, saknades mot Malmö FF, och trots att skåningarna såg ut att ha fått en nytändning med Daniel Andersson på tränarbänken då de två gånger i matchen tog ledningen, kunde ändå Bajen till slut stå där och fira ännu en triumf.

Hopplös var förmodligen känslan i MFF-lägret efter matchen och det är de inte de första som har känt efter att ha fått erfara de grönvitas självförtroendestinna och välorkestrerade kombination av fart, kraft och spelskicklighet.

Frågan är nu om herr Norling sitter på en matchplan som kan ta ner Billborns mannar på jorden. AIK:s exceptionella förmåga att stänga igen ytorna i och framför det egna straffområdet bör var en viktig aspekt att ta med sig. Där måste de fortsatt vara exceptionella i den här matchen. På så vis kan de stänga ner, framförallt, Hamad och Tankovics ytor mellan det egna försvaret och mittfältet (där Adus roll blir avgörande) samt Nikola Djurdjics utrymme i boxen.

Samtidigt är risken för AIK att man kan bli alltför baktunga då man behöver ha med sig flera spelare i omställningarna – i vilka man hittills har gjort merparten av sina mål. Hammarby är offensivt balanserade och anfaller på bred front vilket gör att svagheten ligger i det försvarsmässiga och det måste AIK försöka utnyttja. Bajen har stänkt dit 24 baljor så här långt och får de ett tydligt spelövertag är sannolikheten stor att de, förr eller senare, gör minst ett mål även på söndag.

Norlings AIK föredrar en kontrollerad matchbild och en välbalanserad defensiv. Billborns Bajen är nästan alltid framåtlutade och tycks var som bäst när matcherna luckras upp och svänger hej vilt. På så vis är det två motpoler till lag som möts och det ska bli mycket spännande att se vilken sorts resa det kommer bli av den här matchen. I vilket fall kan förutsättningarna för en mäktig derbyfest knappast bli bättre.

 

Hammarbys senaste startelva:

Wiland

Sandberg, Paulsen, Fällman, Solheim

Martinsson Ngouali, Andersen,

Khalili, Djurdjic, Tankovic

Dibba

 

AIK:s senaste startelva:

Janosevic

Milosevic, Karlsson, Jansson

Sundgren, Olsson, Adu, Salétros, Lindkvist

Elyounoussi, Bahoui

 

Hammarby – AIK, matchstart 15.00 på söndag.

 

Supporters speltips

Båda lagen gör mål - ja. Odds: 1.80.

Sätt in 100 kr - få 500 kr att spela för!
LÄGG SPEL PÅ ComeOn!

 

 

//Martin Efvergren