Visa fler nyheter

IFK Göteborg – Djurgården – med skilda ingångsvärden

Efter ett tungt poängtapp i slutsekunderna av Västderbyt måste IFK Göteborg, med kort varsel, ladda om inför torsdagens heta rivalmöte. Djurgården däremot, de kommer ifrån tre raka segrar, inklusive en cuptitel, följt av en veckas välgörande vila.

 

Bortsett ifrån att IFK Göteborg har hemmaplan är det onekligen mycket som, inför torsdagens möte, talar till bortalagets fördel.

På måndagskvällen gick Blåvitt en tuff batalj i Västderbyt mot Elfsborg. Efter att Giorgij Charaisjvili dunkat in 1-0 i början av andra halvlek såg det länge väldigt bra ut. Men i och med att Elfsborg får till en kvittering i matchens allra sista sekund sitter nog den här matchen lite extra tungt i benen hos de blåvita.

Det var annars en väldigt jämn och tät drabbning mellan två lag och klubbar som påminner en del om varandra just nu. Båda är de, med sina nya tränare, i början av någonting som inte helt har satt sig än – och i bådas fall är det, framförallt, i spelet i den sista tredjedelen som det saknas en del.

Charaisjvili visade i alla fall att han vill vara med och konkurrera på allvar och kan man sätta honom i fler lägen med hans fina avslutsfötter så har man ett nytt, giftigt anfallsvapen i sin arsenal. Desto tyngre ser det ut för Gustav Engvall, i synnerhet när det gäller hans avslutsfötter där tajmingen fortfarande inte är vad den borde vara.

Det återstår att se hur Poya Asbaghi väljer att formera laget mot Djurgården men det är väl inte helt otänkbart att han kommer rotera på en del positioner och då kan det tänkas att, bland annat, Engvall hänger lite löst. Bäst i Blåvitt var annars Emil Salomonsson som löpte upp stora sår i Elfsborgsförsvaret och, i synnerhet, i hans fall gäller det att återhämtningsförmågan är god då hans löpkapacitet är väldigt viktig för Asbaghis spelsätt.

Djurgården spelade sin senaste match i torsdags då Örebro besegrades med 2-0 på hemmaplan. Anförda av Tino Kadewere, som går från klarhet till klarhet, lyckades man skruva upp tempot i den andra halvleken och besegra ett något tröttare Örebro.

Därmed ser Özkan Melkemichel ut att, återigen, ha lyft sitt lag ur en mini-kris då kritiken efter förlusten mot BP ven. Därefter har man kammat hem en cup-titel och två raka segrar mot Dalkurd och Örebro och siktet är på nytt inställt mot toppen av tabellen.

Förutsättningarna ser alltså ut att luta till Djurgårdens fördel inför torsdagens rivalmöte. Emellertid skiljer det bara en poäng mellan lagen i tabellen samtidigt som Göteborg har en match mindre spelad och även Djurgårdens anfallsspel har en tendens att låsa sig med jämna mellanrum.

Båda lagen har sina främsta styrkor i backlinje och målvakt, medan offensiven, som sagt, är lite mer opålitlig i sin leverans. Matchbilden lär bli tät och fylld av fysiska dueller och för att luckra upp det här scenariot lär det krävas individuella prestationer av den sorten Kadewere och Charaisjvili stod för senast.

Djurgårdarna borde rimligen vara något piggare i benen, men det är också många andra faktorer som spelar in och som gör att det också mycket väl kan komma att se ut som om det är tvärtom. För båda lagen är det näst sista matchen innan VM-uppehållet och ingen lär hålla igen i detta prestigemöte där viktiga poäng för att haka på topplagen står på spel.

 

IFK Göteborgs senaste startelva:

Dahlberg

Starfelt, Calisir, Eriksson

Salomonsson, Erlingmark, Diskerud, Wernersson

Charaisjvili, Engvall, Ohlsson

 

Djurgårdens senaste startelva:

Vaiho

Beijmo, Danielson, Olsson, Une Larsson

Ring, Karlström, Ulvestad, Mrabti

Movsisian, Kadewere.

 

IFK Göteborg – Djurgårdens IF, matchstart 19.00 på torsdag.

 

Supporters speltips

Under 2,5 mål. Odds: 1.86.

Sätt in 100 kr - få 500 kr att spela för!
LÄGG SPEL PÅ ComeOn!

 

 

//Martin Efvergren