Visa fler nyheter

Liverpool måste lära och gå vidare

Efter lördagens tunga förlust mot ärkerivalen Manchester United gäller det för Liverpool att ladda om inför fortsättningen. Detta nederlag var en plump i protokollet och än finns det mycket att lära – men sett över hela säsongen har man hela tiden tagit steg framåt. Närmast är det Watford hemma som väntar. 

José Mourinho och Manchester United fick matchen precis dit de ville då de låg lågt, slog långt och satte allt. Som väntat var det Liverpool som fick föra matchen och som det artade sig blev det en matchbild som inte passade Jurgen Klopps fotboll särskilt väl.

Men som sagt, att United spelade som de gjorde kan knappast ha överraskat Klopp och hans mannar. Trots det såg Liverpool inte ut att ha några lösningar på hur de skulle tränga igenom ett kompakt United-försvar. Att anfalla mot ett så pass samlat försvar är dock ingen enkel sak för något lag i världen och det är inte i den bemärkelse som Liverpool främst bör kritiseras efter lördagen insats.

Det stora problemet var istället hur enkelt man lät United göra sina mål. Mourinho hade sin plan klar vad gällde anfallspelet – det skulle gå via längre bollar mot Romelu Lukaku – och det var också så som båda deras mål kom till. Lukaku vann, i princip, varenda duell mot Dejan Lovren och det må så vara då det är få som rår på honom i luftrummet. Men Liverpool borde ha varit bättre förberedda på denna taktik och på ett bättre sätt plockat upp spelarna runtomkring belgaren.

Sedan nyår har det blivit allt svårare att göra mål på Liverpool. Man har, till synes, blivit allt bättre på att kontrollera matcher, behålla ledningar – att hålla tätt, helt enkelt. I lördags var det tillbaka till gamla synder, då United fick alldeles för god utdelning av ett, inte alltför, sofistikerat anfallsspel.

Nu gäller för Liverpool att man drar lärdom av den här insatsen och fortsätter att utvecklas i rätt riktning – för än finns förstås mycket kvar att spela om. Härnäst väntar Javi Gracias Watford hemma på Anfield på lördag.

Ett Watford som har lyft sig sedan Gracia tog över laget, men som senast stod för en platt insats då man föll mot Arsenal med 3-0 borta. Dessförinnan hade man dock svarat för två raka 1-0-vinster mot Everton och därefter West Bromwich. Generellt tycks Gracia ha bidragit med ett stabilare försvarsspel och det lär också var huvudfokus inför mötet med Liverpool.

Senast, när lagen möttes på Vicarage Road, verkade dock inte försvarsspelet ha varit högprioriterat hos något av lagen då det blev ett målkalas som slutade 3-3 efter en sen kvittering av hemmalaget. Idag är Watford defensivt stabilare än i höstas då Marco Silva ledde laget. Om vi bortser ifrån senaste helgens insats gäller detsamma för Liverpool. Nu gäller att man på nytt bevisar att den tesen stämmer, att man lär sig, går vidare och fortsätter utvecklas.

Även om Troy Deeney säkert kan ge Lovren & company en tuff match lär det dock primärt vara anfallsspelet som kommer sättas på prov på lördag – och den grenen råder det faktiskt inga tvivel om att Liverpool bemästrar.

 

Liverpool – Watford, matchstart 18.30 på lördag.