Visa fler nyheter

Djurgården – Malmö FF (Allsvenskan)

Djurgårdens IF
 
Avslutad
3 - 0
Malmö FF

Supporter.com Quiz

Djurgårdens IF eller Malmö FF - Vilket lag kan du mest om?

Uppsnack Djurgårdens IF - Malmö FF

Djurgården - Malmö - chans till revansch

Djurgården - Malmö - chans till revansch

De båda cup-finalisterna Djurgården och Malmö fick båda en kanonstart på årets säsong. Men helgens omgång 3 av Allsvenskan blev inte vad någon av dessa hade önskat sig. Med kort varsel gäller det nu att slicka såren och ladda om inför onsdagens drabbning lagen emellan.

Özkan Melkemichels Djurgården satsade på ungefär samma matchplan som den som gav perfekt utslag i det senaste derbyt i Svenska Cupens semifinal. Men det var ett bättre och mer dynamiskt AIK man ställdes mot den här gången. Och när hemmalaget också fick en tidig ledning kändes det inte som att DIF hade någon plan B. Åtminstone var man inte kapabla att utföra den.

”En rimlig lösning för Melkemichel vore att testa att flytta upp Kozica på topp och låta Jonathan Ring ta hans yttermittfältsroll.”

Djurgården har kommit långt på sitt täta försvarsspel och så länge de höll nollan i match efter match räckte det att hänga dit en kasse för att vinna. I de två senaste matcherna har man inte lyckats hålla tätt och då har det också blivit tydligare att det saknas viss kvalitet i det offensiva spelet. När deras bäste offensive spelare Kerim Mrabti dessutom tvingades utgå i första halvlek mot AIK blev en stor skillnad lagen emellan att hemmalagets anfallsduo höll en klart högre nivå än Djurgårdens dito.

Till matchen mot Malmö FF på onsdag behöver Melkemichel hitta bästa möjliga anfallsduo, men med Jowra Movsisian avstängd och Mrabti skadad är alternativen nu relativt få.  Yttermittfältarna är också väldigt viktiga för Djurgårdens offensiv, men det är tydligt att de har fått ett tyngre defensivt ansvar jämfört med förra säsongen.

En spelare som Dzenis Kozica till exempel, var nästan inte alls involverad i anfallsspelet senast. Kozica är en helt okej ytter men det är som anfallare han kommer bäst till sin rätt. Under hans första säsong i J-Södra var hans ordinarie position på kanten, där han startade nästan varenda match utan att någonsin komma till sin rätt. Allt lossnade när han året efter flyttades upp som 9:a, det vill säga som ensam central anfallare. Ifrån att ha varit, nästan, helt anonym i en hel säsong bar han plötsligt lagets offensiv.

En rimlig lösning för Melkemichel vore att testa att flytta upp Kozica på topp och låta Jonathan Ring ta hans yttermittfältsroll.

Magnus Pehrsson har också han en del bryderier efter en förvånansvärt svag insats mot Sundsvall senast. Man såg inte på något vis ut som ett mästarlag och med Fouad Bachirou skadad och Oscar Lewicki, som eventuellt behövs i mittförsvaret, måste ex-djurgårdstränaren Pehrsson hitta rätt balans på mitten till matchen på Tele2 Arena.

Det enda positiva man kan ta med sig ifrån Sundsvall är att de båda anfallarna Carlos Strandberg och Alexander Jeremejeff fick göra varsitt snyggt mål. På de positionerna har man det just nu bättre ställt än sin kommande motståndare. Men med Bachirou och Rasmus Bengtsson borta är utmaningen att hitta stabilitet i centrallinjen samtidigt som Sören Rieks och Arnor Traustasson har mycket mer att bevisa ifrån sina kantpositioner. Kanske är det läge att testa någon annan där nu.

Det är hursomhelst ett ovisst och, på förhand, väldigt jämnt möte som väntar på onsdagskvällen. Det lär vara två revanschlystna lag som vill väldigt mycket och som mer än gärna vill bevisa att de kan spela en offensivt frejdig fotboll. Låt oss hoppas att det blir en sådan kväll där båda lagen kuggar i och kan få ut sin fulla potential.

 

Djurgårdens senaste startelva:

Isaksson

Beijmo, Une Larsson, Olsson, Augustinsson

Radetinac, Ulvestad, Karlström, Kozica

Kadewere, Mrabti

 

Malmös senaste startelva:

Dahlin

Larsson, Lewicki, Nielsen, Binaku

Rieks, Bachirou, Svanberg, Traustasson

Rosenberg, Strandberg

 

Djurgårdens IF – Malmö FF, matchstart 19.00 på onsdag.

 

//Martin Efvergren