Visa fler nyheter

GIF Sundsvall – Trelleborgs FF (Allsvenskan)

GIF Sundsvall
 
Avslutad
1 - 0
Trelleborgs FF

Supporter.com Quiz

GIF Sundsvall eller Trelleborgs FF - Vilket lag kan du mest om?

GIF Sundsvall – Trelleborgs FF

GIF Sundsvall

Med nöd och näppe lyckades Sundsvall undvika kvalspel förra säsongen. Till den här säsongen har man tappat sina två bästa spelare i Marcus Danielsson och Eric Larsson samtidigt som man dras med en ekonomi som är mer än kärv.

Det som talar till Sundsvalls fördel är dock den spelmodell som Joel Cedergren har nött in under en längre tid och som givit laget en trygghet. Här finns en kontinuitet som ger Sundsvall en fördel i förhållande till flera konkurrenter. Stabilt har man också presterat så här långt in på året, där man i Svenska cupen tog sju poäng, vilket hade lett till vidare avancemang om inte Häcken hade haft en bättre målskillnad.

Spelarmaterialet som Cedergren förfogar över bör dock, på pappret, inte kunna undvika en bottenstrid. Och när ekonomin samtidigt är som den är lär det inte bli aktuellt med några förstärkningar under året (såvida inte Emil Forsberg blir såld för några hundratals miljoner i sommar). Giffarna har en trygghet i sin taktiska modell och i det att man har klarat sig ur prekära lägen förr – men i år tror vi dessvärre inte att laget räcker till för att undvika en degradering.

 

Bakgrund:

GIF Sundsvall, Giffarna, GIF, Norrlandslaget, Giffers är en fotbollsklubb i Sundsvall. GIF Sundsvall bildades den 25 augusti 1903. 1942 vann GIF Sundsvall norrländska mästerskapet i fotboll. Laget spelar sedan säsongen 2015 i Allsvenskan.

GIF Sundsvall grundades den 25 augusti 1903 och 6 augusti invigdes Idrottsparken. GIF Sundsvall stod för ”Godtemplarnas Idrottsförening Sundsvall” fram tills nykterhetskravet lättades upp 1920 och initialerna istället kom att stå för ”Gymnastik- och Idrottsföreningen Sundsvall”.

Trelleborgs FF

TFF kom som en smygande raket under hösten och via en tredjeplats i Superettan och därefter en fulländad insats i kvalet mot J-Södra, var man plötsligt tillbaka i Allsvenskan. Då Trelleborg föll ur Allsvenskan 2011 följde en dyster tid där man direkt året efter rasade rakt ner i Division 1. Sedan har man metodiskt och noggrant arbetat sig tillbaka och med Patrick Winquist vid rodret föll alltså alla bitar på plats under förra året.

Frågan nu är dock huruvida klubben verkligen var redo att steget upp redan till den här säsongen. För det kom nog lite som en överraskning – även för dem själva – att de kunde växla upp så pass mycket som de gjorde i höstas. Till TFF:s fördel, och en stor anledning till att man nu är tillbaka i fotbollens finrum, är förstås den erfarenhet som finns i klubben. Det faktum att man har varit med i dessa sammanhang förr och vet vad det innebär ska inte underskattas.

Samtidigt har man en spelartrupp som det går att diskutera huruvida den är mogen och av tillräcklig kvalitet för att klara sig kvar i Allsvenskan 2018. Trelleborgs chans blir att försöka återskapa hemmaborgen Vångavallen och den olust som många allsvenska konkurrenter kände inför att komma dit på den tiden som TFF var som mest hemmastarka och jobbiga att möta.

Om Trelleborg jobbar hårdare och minimerar riskerna i sitt spel på ett bättre sätt än sina förväntade konkurrenter i den nedre delen av tabellen så har man en chans. Lyckas man inte hitta den jämnheten i prestationerna är man dessvärre inte tillräckligt mycket i framkant på andra plan för att räcka till i Allsvenskan.

 

Bakgrund:

Trelleborgs FF grundades den 6 december 1926. Klubben debuterade i Fotbollsallsvenskan 1985. Föreningens hittills bästa period var under början av 1990-talet, då man var bäst i Skåne med en tredjeplats i Allsvenskan 1992 och klubben spelade i UEFA-cupen säsongen 1994/1995, där de slog ut engelska Blackburn Rovers FC. Efter att ha kommit trea i Superettan 2017 besegrades Jönköpings Södra med sammanlagt 3-1 i kvalet till Allsvenskan. Därmed spelar Trelleborgs FF åter i den högsta serien 2018.