Visa fler nyheter

Hammarby – BP (Allsvenskan)

Hammarby IF
 
Avslutad
4 - 0
BP

Supporter.com Quiz

Hammarby IF eller BP - Vilket lag kan du mest om?

Uppsnack Hammarby IF - BP

Hammarby - BP - stockholmsderby med litet s

Hammarby - BP - stockholmsderby med litet s

Det är inte Stockholmsderbyt med stort S den här omgången, men likväl är det ett högintressant möte. Serieledaren Hammarby tar emot nykomlingen BP på måndag kväll och nu är det upp till båda lagen att visa att de senaste segrarna inte kommit av en slump. 

 

Såväl Hammarby som BP kommer ifrån stärkande vinster, där de förstnämnda också står som serieledare efter två omgångar. Bajen är det enda laget i serien som har vunnit båda sin inledande matcher och även om det egentligen inte säger så mycket så är det nog ändå inte obetydligt för ett Hammarby som törstar efter framgång.

Måndagens möte med IFK Göteborg var inte någon storartad styrkedemonstration ifrån Hammarbys sida, men man lyckades peta in ett vinstmål i slutsekunderna och det är inte sällan som den typen av, till synes slumpartade, sena avgöranden faktiskt säger någonting om åt vilket håll ett lag är på väg.

Det var annars en väldigt jämn match med väldigt få klara målchanser. Taktiskt och kvalitetsmässigt tog lagen ut varandra och Stefan Billborn var väldigt tydlig med att det här inte var någon strålande insats ifrån deras sida.

Det är lätt hänt att efteranalysen blir väldigt färgad av resultatet, men med det i beaktning måste man ändå lyfta den positiva utveckling som det här laget har stått för – ifrån en, i det närmaste hopplöst, svajig försäsong – till den trygghet som laget nu utstrålar. Hammarby ser inte fantastiska ut, men utvecklingen talar till Billborn och lagets fördel.

Detsamma gör det faktum att Erkan Zengin nu blir spelklar samt att Nikola Djurdjic kommer att bli bättre och bättre. Det som imponerade mest mot Blåvitt var den defensiva organisationen och om den kan sätta sig bör offensiven – beaktat spetsen och bredden som finns – kunna bli ett självspelande piano.

Men precis som Billborn är inne på efter matchen mot Blåvitt är det nog viktigt att man är införstådda med att man har en ganska bra bit kvar, att man är ett lag vars framgångar fortfarande bygger nästan helt på att man arbetar stenhårt i 90 minuter plus tillägg och att Björn Paulsen forcerar in ett hörnmål.

Härnäst väntar alltså Luis Pimentas BP som senast besegrade Häcken i en stökig match där Göteborgslaget fullständigt tappade konceptet. De avslutade matchen med nio man på plan efter två utvisningar och i rubrikerna efter matchen överskuggades BP:s prestation av olika Häcken-representanters diverse vredesutbrott.

Att besegra Häcken med 2-0 är förstås en tung skalp för nykomlingen och en viktig signal om att Pimentas omvittnat intressanta idéer och metoder bär frukt. I veckan blev han dessutom uppmärksammad av det brittiska magasinet Four Four Two som menade att han är ”en av Europas 10 bästa tränare som du inte har hört talas om… än”. Om så är fallet återstår att se, men lyckas han få ihop detta, av Daniel Majstorovic ihopvärvade, nybygge till lag så att det räcker till förnyat allsvenskt kontrakt så är det definitivt något för portugisen att trycka upp på meritlistan.

För nytillträdda tränare som Pimenta och Billborn är de här inledande segrarna förstås viktiga för att vinna arbetsro och fortsatt tro på att de är på rätt väg. Samtidigt kan man inte dra några stora slutsatser efter två spelade matcher. För de här båda lagen gäller det att fortsätta fokusera på utveckling, på ödmjukhet och att bli bättre för varje vecka. Att ”ta en match i taget” är det man brukar säga va? Närmast är det en sådan på måndag då omgångens näst största Stockholmsderby ska avgöras.

 

Hammarbys senaste startelva:

Wiland

Sandberg, Fällman, Paulsen, Borges

Ngouali Martinsson, Andersen

Khalili, Tankovic, Hamad

Djurdjic

 

BP:s senaste startelva:

Petric

Björkén, Öhman Silwerfeldt, Rauschenberg, Jeahze

Söderström, Sandberg Magnusson, Gustafsson

Petrovic, Ajeti , Omondi

 

Hammarby – Brommapojkarna, matchstart 19.00 på måndag.

 

//Martin Efvergren