Visa fler nyheter

IFK Göteborg – Dalkurd FF (Allsvenskan)

IFK Göteborg
 
Avslutad
1 - 0
Dalkurd FF

Supporter.com Quiz

IFK Göteborg eller Dalkurd FF - Vilket lag kan du mest om?

IFK Göteborg – Dalkurd FF

IFK Göteborg

I och med tillsättningen av Poya Asbaghi som ny huvudtränare har Blåvitt, med tydlighet, gjort ett vägväl. Efter fjolårssäsongens misslyckande och dessförinnan flera säsonger utan någon, till synes, klar linje vare sig det gällde spelmodell eller spelarvärvningar vilar nu ett tungt ansvar på Asbaghis unga axlar.

Utifrån sett känns IFK Göteborg nu mer intressant än på länge och känslan är att Asbaghi var precis vad Blåvitt behövde. För det de behövde var någon som kan leda och skänka framtidstro och är det något som Poya Asbaghi tycks ha lyckats med så här långt så är det att få folk runtomkring honom att känna hopp och tro. Huruvida han besitter nycklarna, rent konkret, för att lyfta laget och huruvida spelarmaterialet håller tillräcklig kvalitet återstår dock att se.

Med Blåvitt-mått är det en relativt svag trupp som ska få Asbaghis kortpassningsorienterade 3-4-3-fotboll att flyga. I sviterna av en skakig ekonomi har man fått värva lite mer lågprofilerat och billigt och i underskattade André Calisir och lovande Carl Starfelt har man sannolikt gjort två bra mittbacksvärvningar. I och med försäljningen av Pontus Dahlberg bör dock dörrar öppnas för ytterligare förstärkningar under säsongen.

Det viktigaste för IFK Göteborg den här säsongen är att man inte stirrar sig blinda på tabellen, utan att man fokuserar på prestationerna och utvecklingen av det egna spelet. Med ett begränsat spelarmaterial ska Asbaghi genomföra någon slags, smärre, revolution och då gäller det att alla i och runt sluter upp bakom hans idéer. Kan man under den här säsongen få ordning på ekonomin, hitta en spelmodell att tro och bygga vidare på och samtidigt sluta nånstans i mitten av tabellen så är 2018 definitivt en blåvit framgång.

 

Bakgrund:

Föreningen grundades 1904 och har sedan dess skördat stora framgångar och är idag en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsklubbar. Blåvitt, Änglarna eller Kamraterna som klubben också kallas var under 80- och 90-talet Sveriges giganter inom klubbfotbollen.

1982 lyckades de med konststycket att vinna Allsvenska, Svenska Cupen och Uefacupen. Att vinna en trippel har ingen annan svensk fotbollsklubb lyckats med tidigare eller efter. Under 90-talet vann man allsvenskan hela 6 gånger varav 4 år i rad mellan 93-96.

Dalkurd FF

Dalkurd har fått behålla stommen i laget ifrån förra säsongen – men, i princip, allting annat är nytt. Allsvenskan som serie naturligtvis, men därtill även tränare samt stad. Efter märkliga omständigheter kring tränarfrågan och Andreas Brännström som ledde laget förra året är det i alla fall Azrudin Valentic som nu leder laget. Och staden och arenan där man spelar sina matcher är Gävle och Gavlevallen.

Dalkurd är en unik fotbollsklubb på många sätt och vis och om det är något lag som kan klara att prestera trots dessa, mindre gynnsamma, förutsättningar är det förmodligen dem. Som väl är finns det kvalitet i truppen och Valentic tycks bygga vidare på mycket av det man gjort så bra tidigare med sin väl inspelade 3-4-3-fotboll.

I Svenska Cupens gruppspel blev det ingen succé, men man gjorde en bra match mot Malmö FF borta -trots att man föll med 1-0. Samtidigt blev det bara oavgjort mot Gefle och förlust mot den förväntade allsvenska huvudkonkurrenten Brommapojkarna.

I, bland andra, Ferhad Ayaz, Abdulaziz Demircan, Irfan Jasarevic och Oliver Berg har Dalkurd förmodligen gjort bra nyförvärv, men framförallt så har man, i stort, fått behålla det lag som tog steget upp. I en klubb där allting annat är extremt föränderligt lär det bli viktigt med den samspelthet som finns i laget. Av allt att döma lär det ändå bli svårt för detta Dalkurd att undvika en bottenstrid.

 

Bakgrund:

Dalkurd FF grundades ursprungligen i Borlänge utifrån ett socialt projekt finansierat av IK Brage för att erbjuda sysselsättning åt ungdomar. Från och med debutåret vann Dalkurd sin serie varje säsong fram till sin första säsong i Division 1 år 2010. Säsongen 2018 spelar Dalkurd FF i Allsvenskan för första gången. Från och med år 2018 är lagets hemvist Uppsala. Klubbens officiella supporterklubb är Roj Fans som bildades av supportrar från Västerås år 2010.