Visa fler nyheter

Kalmar FF – Östersunds FK (Allsvenskan)

Kalmar FF
 
Avslutad
1 - 1
Östersunds FK

Supporter.com Quiz

Kalmar FF eller Östersunds FK - Vilket lag kan du mest om?

Uppsnack Kalmar FF - Östersunds FK

Kalmar - Östersund - ett ovisst möte

Kalmar - Östersund - ett ovisst möte

Efter en svag inledning på säsongen lossnade det något senast då Östersund besegrade IFK Göteborg med 2-1. Om ÖFK ser ut att vara på väg åt rätt håll är Kalmars status mer oviss efter förlust senast mot IFK Norrköping. Båda står de emellertid på tre poäng och med gräsunderlag och hemmaplansfördel är KFF, på förhand, inte på något vis underlägsna. 

 

Det blev återigen en jämn och tuff match för Östersund då IFK Göteborg kom på besök i söndags. Framförallt var den första halvleken låst och chansfattig, men hemmalaget fortsatte att nöta på tålmodigt och när Curtis Edwards dunkade in 1-0 syntes det att känslan var förlösande för hela laget.

Motståndarna har numera en oerhörd respekt för Östersunds offensiv och i synnerhet Ken Sema och Saman Ghoddos som bevakas än hårdare än tidigare. Dessa förutsättningar måste man acceptera om man har ambitioner på att vara ett topplag eller till och med att vinna hela serien. Att de flesta lag väljer att ligga lågt och fokuserar på att vara oerhört måna om att inte bjuda på några ytor bakom backlinjen är den verklighet som alla spelskickliga topplag måste hantera.

Med det sagt så var det just vad Östersund förmådde göra i söndags – till skillnad mot de två tidigare matcherna. Lyckas man behålla tålamodet och noggrannheten i defensiven så kommer till slut de rätta lägena att dyka upp. Och om de inte gör det så har man en individuell skicklighet, som få lag kan mäta sig med, som ändå räcker för att avgöra matchen. Senast var det Ghoddos och Edwards bössor som stod för den x-faktorn.

Härnäst väntar årets första allsvenska match på gräs för Graham Potters mannar då man tar sig an Nanne Bergströms Kalmar FF på Guldfågeln Arena. Kalmar vann sin enda spelade hemmamatch så här långt men har kammat noll i de två övriga matcherna. I söndags föll man med 3-1 borta mot IFK Norrköping i en batalj som var relativt jämn sett till skapade målchanser men där hemmalaget hade det mesta av spelövertag. Och när Peking sedan höjde tempot något i andra halvlek hängde inte Kalmar-försvaret riktigt med.

I matchen dessförinnan, mot Elfsborg hemma, gjorde man sin bästa insats så här långt. Det lite långsammare gräsunderlaget tycks passa Kalmar bättre och i den matchen såg man ut som ett klart bättre lag. Då satte man in en hög press som man orkade hålla nästan hela matchen och motståndarna kom aldrig ur det greppet. Alltså är det lite lurigt att veta var man har detta Kalmar och hur de kommer ta sig an Östersund – men troligtvis kommer de påminna mer om hur de såg ut mot Elfsborg än om hur de agerade mot Häcken och Norrköping på bortaplan och plastgräs.

Båda lagen står på tre poäng och givet förutsättningarna känns styrkeförhållandena, på förhand, väldigt jämna. För Östersund gäller att man måste kunna hantera sin status som ett topplag som alla gärna vill slå och med de ambitionerna behöver de kunna prestera på hög nivå även på en ojämn april-gräsmatta.

För Kalmars del krävs att man fortsätter återuppbygga sin identitet som svårslagna och jobbiga att möta – i synnerhet på sin hemmaarena. Så länge de tar sina segrar på Guldfågeln Arena ska det här laget inte behöva ha med bottenstriden att göra den här säsongen.

Men än vet vi väldigt lite om hur den här säsongen kommer att arta sig för något lag. På onsdag kväll är vi möjligen något klokare i fråga om vart det barkar.

 

Kalmars senaste startelva:

Johansson

Eriksson, Elm, Agardius, Akas

Sachpekidis, Romario, H. Hallberg, M Hallberg

Söderqvist, Diouf

 

Östersunds senaste startelva:

Andersson

Sonko Sundberg, Papagiannopoulos, Pettersson, Widgren

Edwards, Bergqvist, Nouri, Sema

Hopcutt, Ghoddos

 

Kalmar – Östersund, matchstart 19.00 på onsdag.

 

//Martin Efvergren