Visa fler nyheter

FC Barcelona – Chelsea (Champions League)

FC Barcelona
 
Avslutad
3 - 0
Chelsea

Supporter.com Quiz

FC Barcelona eller Chelsea - Vilket lag kan du mest om?

Uppsnack FC Barcelona - Chelsea

Fördel Barca - Chelsea måste göra en perfekt match

Fördel Barca - Chelsea måste göra en perfekt match

Chelsea gjorde kanske sin bästa insats det här året när de klarade 1-1 hemma mot Barcelona senast. För att ta sig vidare lär nu krävas att man gör det ännu bättre på bortaplan. Men med tanke på att Chelseas jämnhöga nivå tycks ha gått förlorad på sistone samtidigt som Barcelona, till synes, bekymmersfritt bara ångar vidare är det inte mycket som talar för en bortaseger i det här mötet.

Helgens Londonderby mellan Chelsea och Crystal Palace blev en öppen och sevärd historia som borde ha blivit betydligt mer målrik än det 2-1 som slutresultatet skrevs till. Chelsea vann matchen och spelade stundtals frejdigt – men på många sätt var det, trots detta, ingen övertygande insats av hemmalaget.

Delvis brast man i sin effektivitet där avsaknaden av en utpräglad målskytt har varit ett problem över nästan hela säsongen – förutom den korta period i höstas som Alvaro Morata brann. I lördags fick istället Olivier Giroud chansen från start – men han tog den inte. Visserligen var han där i straffområdet, fast när lägena dök upp räckte han inte till i fråga om teknik, kyla och det där flytet som en anfallare i form oftast har.

”Valverde måste bevisa att hans fotboll bär även i Champions League och Conte måste ta chansen att vända sin skuta på rätt köl igen.”

Delvis brast man också i sin defensiva organisation då man gav Crystal Palace alltför stora ytor. Som väl var, för Chelseas del, var bortalaget lika ineffektiva som dem själva och dröjde det till den 90:e minuten innan reduceringen till 2-1 kom. Som helhet hade Chelsea dock många goda intentioner och anfallsspelet såg mer vitalt ut än på länge, där Willian och Eden Hazard ser fortsatt heta ut – det är det positiva man kan ta med sig.

Och det lär komma att behövas då man på onsdag tar sig an ett urstarkt Barcelona på Camp Nou. Efter att ha kryssat borta mot Levante för tre omgångar sedan kommer Ernesto Valverdes manskap med två raka ligasegrar i bagaget. I lördags vann man med 2-0 borta mot Malaga och helgen innan besegrades ligatvåan Atletico Madrid med 1-0. Leo Messi saknades senast, då han blev pappa till en tredje son, men istället klev, bland andra, Luis Suarez och Philippe Coutinho fram och gjorde var sitt mål.

Framförallt är det annars, atypiskt nog, Barcelonas defensiv som imponerar mest under Valverdes ledning. Inte för att anfallsspelet på något vis hackar, då man i ligan har gjort 72 mål – men eftersom det är i den delen av spelet som han har utvecklat laget. Just nu står man på blott 13 insläppta mål och fortsatt är man obesegrade över hela säsongen.

Detta gör att det är svårt att peka på några direkta svagheter som Antonio Contes Chelsea kan utnyttja. Visserligen har Chelsea bra statistik mot Barcelona, då man inte har förlorat på sina tio senaste besök på Camp Nou. Samtidigt har Barcelona på sina tretton senaste dubbelmöten, inklusive samtliga turneringar, där man haft 1-1 att gå på inför hemmamatchen, gått vidare i elva av dessa.

Det där är statistik man kan ta i beaktning om man vill, men ser man till de båda lagens styrkor, svagheter och form här och nu så är det ingen tvekan om att det mesta talar till Barcelonas fördel. Senaste lagen möttes blev det en tät och taktiskt orienterad match där Chelsea gjorde det mesta rätt, bortsett ifrån ett misstag vilket bortalaget skoningslöst utnyttjade. Conte lär försöka med en liknande matchplan i returen. Med ett lågt försvarsspel – och förmodligen utan någon utpräglad anfallare (läs Morata eller Giroud) – kommer de förlita sig på Hazard och Willians briljans och snabbhet i omställningarna.

Gör Chelsea en perfekt match har de en chans. De måste göra det trångt i och runt eget straffområde, de har inte råd med några större misstag och när en målchans dyker upp behöver de vara kliniska i sina avslut.

För Barcelona gäller, som vanligt, att de måste ha tålamod och nöta på med sitt passningsspel tills det att motståndaren tröttnar och en liten yta kan uppstå. Oddsen är på Barcas sida, men större skrällar har skett. Valverde måste bevisa att hans fotboll bär även i Champions League och Conte måste ta chansen att vända sin skuta på rätt köl igen. Hur det än slutar är det en kamp man inte vill missa.

Barcelona – Chelsea, matchstart 20.45 på onsdag.