Visa fler nyheter

Manchester U – Sevilla (Champions League)

Manchester United
 
Avslutad
1 - 2
Sevilla

Supporter.com Quiz

Manchester United eller Sevilla - Vilket lag kan du mest om?

Uppsnack Manchester United - Sevilla

United har steppat upp - härnäst väntar Sevilla

United har steppat upp - härnäst väntar Sevilla

Lagom till att vi går in i säsongens mest avgörande skede ser Manchester United ut att ha steppat upp. I helgen visade Marcus Rashford sin begåvning, Eric Bailly sin pondus och José Mourinho sin taktiska skicklighet – vilket genererade en tung skalp då Liverpool besegrades. Härnäst väntar Sevilla i åttondelsfinalen av Champions League och mycket talar nu för att United är ämnade för att gå längre än så i den här turneringen.  

I matcherna mot Chelsea och Liverpool har Manchester United visat att man fortfarande är att räkna med. Till stor del har det varit taktiskt präglade matcher mellan jämnstarka lag där José Mourinho har fått visa vilken skicklig matchcoach han fortfarande är. På ett fullständigt icke-populistiskt vis har han, trots hemmaplan i båda matcherna, envetet trott på sin idé om hur man bäst kan straffa sina motståndare och samtidigt fått med sina spelare på att fullfölja dessa matchplaner till punkt och pricka.

”Om det är någonting som Mourinho kan och trivs med så är det den här typen av utslagningsmatcher, där små taktiska detaljer kan komma att bli helt avgörande.”

Mot Chelsea formerade han en 4-2-2-2-formation som ställde till det för Antonio Contes 3-4-2-1. Mot Liverpool var det snarast en 4-4-1-1-formation där yttrarna Juan Mata och Marcus Rashford tog stort defensivt ansvar och Alexis Sanchez verkade i en nummer tio-roll. Precis som i mötet lagen emellan på Anfield låg Man United lågt med hela laget och satsade på längre uppspel mot Romelu Lukaku som vann, i princip, allting mot Dejan Lovren som han säkerligen, medvetet, sökte upp för att slippa Virgil van Dijk.

Att Manchester United spelar så defensivt, som man gjorde, hemma på Old Trafford får man förstås tycka vad man vill om och hade man inte vunnit hade kritiken – med all säkerhet – inte varit nådig. Men José Mourinho tror på det han tror på och nånstans måste man verkligen imponeras över hans integritet. Och oavsett hur den här matchen hade slutat så är analysen av hur man bäst bemöter Liverpool helt rimlig, då det är uppenbart att de har mycket svårare mot lågt stående försvar än det motsatta.

Hursomhelst, Mourinho hade sin taktik klar och den fungerade. Men det var också mycket tack vare Eric Bailly som påminde oss om hur saknad hans pondus i mittförsvaret har varit. Och så Marcus Rashford som gjorde sin första match från start under 2018 där han visade vilken oerhörd talang han är. Med dessa i herrar i form ser Manchester United återigen ut att vara att räkna med då säsongen nu börjar drar ihop sig.

Redan på tisdag väntar nu returmötet mot Sevilla i åttondelsfinalen av Champions League. Sevilla, som efter en svajig höst sparkade tränare Eduardo Berizzo vid nyår. Den från AC Milan sparkade Vincenzo Montella fanns då ledig och gavs förtroendet att försöka lyfta laget. Men någon vidare utväxling har det ändå inte blivit. Istället har man fortsatt blanda och ge ganska rejält även under Montellas, snart, tre månader vid rodret.

Laget ligger, just nu, på en femteplats i tabellen men ser inte ut att kunna nå Champions League till nästa säsong. I lördags föll man hemma med 2-0 mot Valencia, som ligger precis före i tabellen, och därmed har man vunnit två och förlorat två av de senaste fyra matcherna i ligan. En resultatrad som är ganska typisk för Sevillas säsong. På pappret har man dock ett lag som inte alls är oävet och som mycket väl är kapabla att ställa till det för Man United.

Efter en taktiskt disciplinerad insats på Ramón Sánchez-Pizjuán-stadion fick dock United med sig ett 0-0-resultat, vilket gör att returen känns öppen men med liten fördel hemmalaget. Hur mötet på Old Trafford kommer att arta sig, i fråga om matchbild, blir intressant att följa. Om det är någonting som Mourinho kan och trivs med så är det den här typen av utslagningsmatcher, där små taktiska detaljer kan komma att bli helt avgörande. Som vanligt lär Uniteds inställning vara att man inte får bjuda på någonting, att hela tiden försöka vara defensivt samlade. Gör Sevilla mål behöver man göra två och de förutsättningarna lär prägla hemmalagets taktiska inställning.

Om det blir lika defensivt inriktat som mot Liverpool återstår att se. Men en sak som är säker det är att José Mourinho inte kommer göra någonting för att ställa sig in hos hemmapubliken. Han kommer välja den väg han tror på och just nu är det svårt att kritisera honom för det.

Manchester United – Sevilla, matchstart 20.45 på tisdag.