Visa fler nyheter

Arsenal – Chelsea (Premier League)

Arsenal
 
Avslutad
2 - 0
Chelsea

Supporter.com Quiz

Arsenal eller Chelsea - Vilket lag kan du mest om?

Arsenal – Chelsea

Arsenal

I Arsenal verkar det mesta vara sig likt. Wenger sitter kvar, fansen är arga, toppspelare vill lämna och alla former av titelchanser känns avlägsna. Déjá vu?

Man ska visserligen komma ihåg att, de relativt låga transferkostnaderna till trots, så är Arsenal nästan alltid ett stabilt topp-4-lag. Detta till skillnad från flera av de övriga ”Big-6-lagen” som haft betydligt djupare dalar under 2000-talet. Arsenals problem – att man inte riktigt räcker till mot topplagen – kvarstår dock. Visst spenderar man, som sagt, mindre än toppkonkurrenterna men det handlar också till stor del om de prioriteringar Arsène gjort i fråga om sammansättningen av spelartyper.

Arsenals stabilitet är emellertid komplex på så vis att man i perioder under en säsongen kan se ut som ett komplett mästarlag och i andra stunder (inte sällan mot, till synes, fysiskt och mentalt starkare motstånd) kan se ut som ett valpigt juniorlag. Men summa summarum genererar det i slutändan alltid, typ, en fjärdeplats och eventuellt nån ligacuptitel då och då.

Det enda man med säkerhet vet är att det inte går att bli klok på Wengers Arsenal. Eller så är det precis det man är.

Chelsea

Antonio Contes mannar har inlett säsongen stabilt, utan att vare sig briljera eller fallera. Trots att man är regerande mästare (eller kanske just därför) är det relativt få som har tippat Chelsea som slutsegrare den här säsongen.

Laget skiljer sig framförallt på två punkter mot föregående säsong: Diego Costa och Nemanja Matic ut – Alvaro Morata och Tiémoué Bakayoko in. Man har alltså tappat två viktiga pjäser men har, av allt att döma, ersatt dem väl. På kort sikt kan det eventuellt innebära en viss försvagning men bör inte vara det över ett lite längre tidsspann om man tittar på dessa spelares utvecklingspotential.

Man måste emellertid beakta att mästarlaget i stora delar är intakt och, i synnerhet, att det finns ett oerhört väl inarbetat spelsystem som rimligen kommer borga för jämnhöga prestationer genom hela säsongen. Precis som föregående säsong finns dock en viss osäkerhet kring truppens bredd i det fall att skadebekymmer skulle uppstå. Framförallt ställt i jämförelse mot lagen från Manchester som båda ser ut att bjuda på en hårdare konkurrens än förra säsongen. Man skulle också kunna argumentera för att Chelsea kan vara det Premier League-lag med bäst förutsättningar att lyckas i Champions League, i den bemärkelsen att deras inoljade spelmodell kan vara den mest gångbara på europeisk nivå. Ett sådant scenario skulle kunna medföra att man kommer tappa något i ligan, men allt detta får naturligtvis framtiden utvisa.