Visa fler nyheter

Chelsea – Manchester City (Premier League)

Chelsea
 
Avslutad
2 - 0
Manchester City

Supporter.com Quiz

Chelsea eller Manchester City - Vilket lag kan du mest om?

Chelsea – Manchester City

Chelsea

Antonio Contes mannar har inlett säsongen stabilt, utan att vare sig briljera eller fallera. Trots att man är regerande mästare (eller kanske just därför) är det relativt få som har tippat Chelsea som slutsegrare den här säsongen.

Laget skiljer sig framförallt på två punkter mot föregående säsong: Diego Costa och Nemanja Matic ut – Alvaro Morata och Tiémoué Bakayoko in. Man har alltså tappat två viktiga pjäser men har, av allt att döma, ersatt dem väl. På kort sikt kan det eventuellt innebära en viss försvagning men bör inte vara det över ett lite längre tidsspann om man tittar på dessa spelares utvecklingspotential.

Man måste emellertid beakta att mästarlaget i stora delar är intakt och, i synnerhet, att det finns ett oerhört väl inarbetat spelsystem som rimligen kommer borga för jämnhöga prestationer genom hela säsongen. Precis som föregående säsong finns dock en viss osäkerhet kring truppens bredd i det fall att skadebekymmer skulle uppstå. Framförallt ställt i jämförelse mot lagen från Manchester som båda ser ut att bjuda på en hårdare konkurrens än förra säsongen. Man skulle också kunna argumentera för att Chelsea kan vara det Premier League-lag med bäst förutsättningar att lyckas i Champions League, i den bemärkelsen att deras inoljade spelmodell kan vara den mest gångbara på europeisk nivå. Ett sådant scenario skulle kunna medföra att man kommer tappa något i ligan, men allt detta får naturligtvis framtiden utvisa.

Manchester City

Toppstriden i Premier League är återigen svår att förutspå men om man ska ta ut en favorit till ligatiteln så ser det ut att vara Manchester City som måste axla den rollen. Truppens kvalitet är ett argument för den ståndpunkten, men det faktum att Pep Guardiola nu har fått arbeta med laget i över ett år kanske är det starkaste skälet till att tro på City.

Kraven är skyhöga men det är vardag för en sån som Pep som själv heller inte hymlat med att det nu inte är något annat än de ädlaste valörerna som räknas. I somras gick man allt in på att förstärka ytterbackspositionerna i och med de saftiga investeringarna i Walker och Mendy. Truppen som helhet ser ut att vara den starkaste i ligan, även om vissa frågetecken finns kring kvalitén på mittbackar och defensiva mittfältare.

Inledningsvis av årets säsong finns en hel del som pekar mot att Guardiola återigen kommer göra upp om en ligatitel med sin gamle antagonist Mourinho. Båda har de nu fått tid att, som de brukar, forma sina lag till någon slags avbild av sig själva. Och det finns så många lager och aspekter att analysera i den här duellen att inte ens en doktorsavhandling skulle kunna belysa allt. Att det blir intressant att följa är i alla fall inga överord i sammanhanget.