Visa fler nyheter

Tottenham – Manchester U (Premier League)

Tottenham Hotspur
 
Avslutad
0 - 1
Manchester United

Supporter.com Quiz

Tottenham Hotspur eller Manchester United - Vilket lag kan du mest om?

Tottenham – Manchester U

Tottenham Hotspur

Tottenham skiljer sig ganska markant mot de övriga ”Big-6-klubbarna” (möjligen Arsenal undantaget) i fråga om fokus på talangutveckling kontra stjärnvärvningar. Det Mauricio Pochettino gör är förmodligen det mest imponerande arbetet av samtliga högprofilerade tränarnamn som verkar i den här ligan.

Tottenhams grundspel är sannolikt det mest stabila och välfungerande i hela Premier League. Inom de ramar som Pochettino satt upp finns en trygghet som möjliggjort för spelare som Harry Kane, Dele Alli, Christian Eriksen och Eric Dier att blomma ut till toppklasspelare.

Under argentinarens ledning har man slutat 5:a, 3:a, 2:a de senaste säsongerna. Utvecklingen har gradvis gått framåt hela tiden och den stora frågan är nu huruvida Tottenham är mentalt redo att vinna. På något vis räknas de bort i förhandssnacket om potentiella titelvinnare, delvis för att man ofta stirrar sig blind på vilka stjärnvärvningar övriga topplag har gjort, delvis eftersom det blivit en sanning att Tottenham saknar vinnarkultur. Och om det senare blivit en sanning i allmänhetens huvuden så kan man, på sätt och vis, hävda att det, de facto, är just sant. Men om det är någon upplaga av Tottenham som ska slå hål på den här myten (eller sanningen) så är det emellertid denna.

Det man gör i Tottenham just nu är oerhört beundransvärt (vad vore Englands landslag utan Tottenham?). Men risken finns att man ändå har kammat noll när säsongen summeras och att det slutliga konstaterandet återigen blir: om de bara hade gjort en enda riktig spetsvärvning så hade de tagit hem det.

 

Manchester United

Efter att ha nödgats spendera vansinnigt stora summor för att bygga upp ett nytt Manchester United post-Ferguson verkar José Mourinho äntligen ha tagit upp United till en nivå värdig denna klubb. 

Även om de flesta ändå befarade en viss regression efter att Alex Ferguson och hans generation United-ikoner lämnade var det nog inte många som räknade med att nybygget skulle kosta så mycket och ta så lång tid som det gjort. Av allt att döma är nu United återigen en aspirant till att ta hem de ädlaste titlarna.

Värvningen av Nemanja Matic (som Chelsea närmast oförklarligt släppte till en stor konkurrent) ser ut att vara en nyckelfaktor i det nivå-lyft som inledningen av denna säsong har vittnat om. Framförallt har Matics närvaro frigjort Paul Pogba – som nu eventuellt kan gå emot en säsong där han på allvar svarar för en världsklassleverans över tid. Även Romelu Lukaku har imponerat och den stora frågan hur man kommer hantera situationen när Zlatan är tillbaka lär bli en delikat utmaning för Mourinho.

Vad som kanske framförallt förenar Zlatan Ibrahimovic och José Mourinho som människor är deras maniska stolthet. Med det i beaktning blir det intressant att se hur deras relation påverkas om den senare måste välja att bänka den förre när det drar ihop sig framåt våren. Än mer intressant på samma tema är möjligen frågan hur team Mourinho/Zlatan kommer hantera eventuella prestigeförluster mot ärkerivalen Manchester City och deras gemensamme antagonist Pep Guardiola. Det är inte lite som står på spel för världens kanske två stoltaste individer den här säsongen, och det kommer bli vansinnigt intressant att följa för oss som kommer studera och analysera detta drama in i minsta detalj som vi ges tillgång till.