Visa fler nyheter

Djurgården – Malmö FF (Svenska Cupen)

Djurgårdens IF
 
Avslutad
3 - 0
Malmö FF

Supporter.com Quiz

Djurgårdens IF eller Malmö FF - Vilket lag kan du mest om?

Uppsnack Djurgårdens IF - Malmö FF

Djurgården - Malmö - på jakt efter både titel och momentum

Djurgården - Malmö - på jakt efter både titel och momentum

Djurgården och Malmö var bäst i Sverige fram till Allsvenskans start men mycket har hänt sen dess. På torsdag möts de i finalen av Svenska Cupen – en match som handlar lika mycket om att återvinna tron som att kamma hem en ärevördig titel.

 

Historien om Malmö FF och Djurgårdens IF anno 2018 påminner, så här långt, mycket om varandra. Efter att ha tagit sig till finalen av Svenska Cupen medelst en prickfri defensiv har det därefter så sakta pekat alltmer neråt. I tabellen sladdar de efter toppen och i ”genrepen” inför den stundande finalen föll båda tungt.

”För två lag som är i desperat behov av att hitta ett nytt momentum som kan vända hela säsongens riktning, kan en finalvinst betyda oerhört mycket.”

Inom loppet av tre veckor möts de alltså nu för tredje gången. Det är, med andra ord, två lag som kan varandra väl vid det här laget. Inte bara resultatutvecklingen utan även den fotboll som de står för påminner om varandra. Utgångsformationerna är 4-4-2, spelet är inte sällan direkt och kraftfullt och man hotar framförallt i ytterzonerna där yttermittfältare och överlappande ytterbackar löper outtröttligt.

”MFF har 500 miljoner på kontot men slår bara inlägg” som Poya Asbaghi uttryckte det inför måndagens möte, vilket förmodligen retade upp Magnus Pehrsson en hel del. Hursomhelst blev det en match med hög intensitet och mycket heta känslor som var väldigt underhållande att beskåda. Hemmalaget förde spelet men Blåvitt var lite smartare och lite effektivare och kunde ta en oerhört meriterande skalp.

Efter matchen fortsatte diskussionen som nu handlade om vem som var mest förtjänta av att vinna. Pehrsson var väldigt tydlig med att hans lag borde ha vunnit, sett till matchbilden. Som oberoende betraktare måste man hålla med om att Malmö inte gör någon direkt dålig match, men samtidigt är det något som saknas, något som gör att IFK Göteborg, trots allt, känns lite vassare i den här matchen.

Tittar man på Djurgårdens formkurva så ser den än sämre ut än Malmös. Özkan Melkemichels järnkaminer har nu tre raka förluster och senast man vann var mot MFF på hemmaplan då man imponerade stort. Men därefter har spelet alltså, succesivt, fungerat allt sämre – med förlusten senast mot BP som den stora plumpen i protokollet.

Att man har saknat lagets bästa spelare Kerim Mrabti är förstås en delförklaring till varför anfallsspelet har hackat och det enda positiva med senaste matchen var väl att Mrabti åter var tillbaka i spel. Men trots att han spelade nästan hela andra halvlek var fotbollen man presterade idéfattig och lättläst för ett samlat BP-försvar.

Till finalen på torsdag har man dock dragit vinstlotten att få spela på hemmaplan och det kan betyda mycket, beaktat hur det har gått i de senaste matcherna lagen emellan. Ser man till de senaste årens avsaknad av stora framgångar torde också Djurgården vara den mest titel-hungriga klubben av de båda.

Med all säkerhet kommer det återigen bli en intensiv tillställning där det kommer smällas på i närkamperna, där det kommer slås ett och annat inlägg som det ska stångas om, där den eviga brottningsmatchen mellan Markus Rosenberg och Jonas Olsson (om de är tillräckligt fit för att starta) kommer att fortlöpa i ytterligare en rond – som mycket väl kan vara den sista de går mot varandra någonsin.

Såväl Malmö som Djurgården har sina Europa-kvalbiljetter säkrade men Svenska Cupen-titeln har, i sig, blivit alltmer ärofylld. För två lag som är i desperat behov av att hitta ett nytt momentum som kan vända hela säsongens riktning kan en finalvinst betyda oerhört mycket. Förutom heder, ära och en titel kan det ge en skjuts i rätt riktning som kan var minst lika mycket värd.

Med all säkerhet vet vi att ett av lagen kommer få lyfta pokalen någon gång framåt torsdagskvällen och för vinnarna kommer allt plötsligt kännas mycket ljusare. Samtidigt vet vi att ett av lagen kommer att förlora – och att det kommer kännas väldigt tungt att resa sig därefter.

 

Djurgårdens senaste startelva:

Isaksson

Beijmo, Larsson, Danielson, Augustinsson

Ring, Ulvestad, Walker, Radetinac

Kadewere, Kozica

 

Malmös senaste startelva:

Dahlin

Larsson, Bengtsson, Nielsen, Safari

Svanberg, Bachirou, Lewicki, Rieks

Strandberg, Jeremejeff.

 

Djurgården – Malmö, matchstart 15.00 på torsdag.

 

Supporters speltips

Under 2,5 mål totalt. Odds: 1.76.

Sätt in 100 kr - få 500 kr att spela för!
LÄGG SPEL PÅ ComeOn!

 

 

//Martin Efvergren