Visa fler nyheter

Örebro – AIK – med risk för derby-backlash?

Efter en helgjuten derbyinsats i söndags gäller det för AIK att direkt kunna rikta fokus mot onsdagens bortamatch på Behrn Arena. Hemmalaget Örebro kommer också de ifrån en meriterande seger – under svåra fotbollsförhållanden på Vångavallen. Men den matchen var i fredags, vilket möjligen kan väga till deras fördel då matchandet nu är tätt.

 

AIK lyckades revitalisera sig själva och skapa en, för dem, mer gynnsam matchbild än vad fallet var då man senast ställdes mot Djurgården i cupen. En av nycklarna var att man, på ett smart sätt, överbelastade DIF:s ytterbackar – framförallt på Rasmus Lindkvists vänsterkant. Det var så det tidiga 1-0-målet kom till och att få den tidiga ledningen var väldigt för matchutvecklingen.

Att Djurgårdens styrka ligger i försvarsspelet är ingen hemlighet och när målet kom förmådde de inte ställa om ifrån sin defensivt inriktade matchplan. Det blev också tydligt att AIK besitter en kvalitet som få lag kan mäta sig med i den här serien. I synnerhet visade anfallsparet Henok Goitom och Tarik Elyounoussi sin skicklighet – men framförallt ett samarbete, en synkroniserad kemi. Om de – tillsammans med andra kreativa spelare som Nabil Bahoui och Kristoffer Olsson – kan fortsätta att utveckla detta samspel ser det ljust ut för AIK.

I Örebro bygger Axel Kjäll, sedan i höstas, någonting nytt. Med ett 3-4-3 och en tydligare taktisk inriktning försöker han skapa ett lag som står för mer jämnhöga prestationer än vad som tidigare varit fallet. Till hans fördel hör att han, för ovanlighetens skull i detta ÖSK, har kunnat bygga vidare på, i princip, samma trupp som förra året.

Säsongen har inletts med två kryss och nu senast mot Trelleborg i fredags kom första segern, då man i kraftig vind och på esvårspelad matta på Vångavallen, kunde vinna med 2-1. Av allt att döma tycks Kjäll vara på väg att lyckas sätta ett tryggare grundspel. Detta, i kombination med den x-faktor som man besitter i, framförallt, Nahir Besara – som ser ut att vara minst lika bra som förra året – kan Örebro bli att räkna med framöver.

Örebro och AIK möttes relativt nyligen i Svenska Cupens kvartsfinal där hemmalaget AIK var det starkare laget och vann med 2-0. Tills onsdagens möte kan emellertid förutsättningarna, eventuellt, tala något mer till Örebros fördel. Förutom att man nu spelar hemma bör man också vara både mentalt och fysiskt något fräschare än sin motståndare som spelade ett derby på söndagen – med allt vad det innebär.

Inte sällan har de Stockholmslag som vunnit ett derby svårt att prestera i nästkommande match och för Rikard Norling ligger en stor utmaning i att förebygga en sådan backlash. Lyckas man med det samtidigt som man fortsätter våga trycka på framåt har AIK goda chanser att ge sig själva en av de bättre säsongsstarterna på flera år. Men Axel Kjälls Örebro lär inte ge bort någonting gratis.

 

Örebros senaste startelva:

Jansson

Lorentzson, Almebäck, Hines-Ike,

Björnkvist, Gerzic, Mårtensson, Rogic

Besara, Igboananike, Sköld

 

AIK:s senaste startelva:

Linnér

Sundgren, Karlsson, Milosevic

Lundström, Olsson, Adu, Bahoui, Lindkvist

Elyounoussi, Goitom

 

Örebro – AIK, matchstart 19.00 på onsdag.

 

//Martin Efvergren