Visa fler nyheter

Premier League

SENASTE NYTT I PREMIER LEAGUE

Premier League – Världens mest populära liga!

Premier League är en engelsk proffsliga för herrfotboll. Det är Englands viktigaste liga, eftersom den är högsta gruppen i Englands ligasystem. Premier League består av 20 klubbar som tävlar mot varandra, och de kan kvalificera sig eller bli utkastade från ligan. Även walesiska klubbar som tävlar i det engelska ligasystemets tre divisioner kan kvalificera sig till Premier League.

Den organisatoriska grunden för Premier League är ett företag där de 20 klubbarna äger var sin andel. Säsongen varar under vinterhalvåret från augusti till maj. Varje lag spelar 38 matcher, så totalt blir det alltså 380 matcher. Premier League drar in pengar bland annat genom att sälja TV-rättigheter, och är den mest sedda ligan, mer än 600 miljoner hushåll kan streama Premier League hem till TV-soffan. Den har näst flest besökare, efter tyska Bundesliga där varje match har en publik av drygt 40 000 personer.

Även om 49 klubbar har spelat i Premier League sedan starten 1992, så har endast sex vunnit ligatiteln: Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City, Blackburn Rovers och Leicester City. Det är både spännande och utmanande att spela på Premier League. Den som ska lägga ett bra vad behöver vara väl påläst, man kan inte bara lita på speltips på Premier League! Varje match ger ett nytt tillfälle till vadslagning, där man behöver gissa formen hos spelarna, men också deras motivation och vilja att vinna. Det händer att ett svagt lag slår ett starkare, eftersom det starkare tror att det blir en lätt match. Det är förstås också roligt att följa själva matchen, och dessutom ett trevligt tillfälle att umgås med sina kompisar.

Bakgrund

Fotboll är en av de äldsta sporterna, och i Europa har det länge varit populärt tidsfördriv att spela, titta på och vadslå om fotboll. På 1970-talet var fotbollen stark, och många arenor byggdes, men på 1980-talet föll fotbollen i popularitet i England. Arenorna var i dåligt skick, det var tråkiga erbjudanden till supporters, och huliganismen växte så mycket att engelska klubbar blev bannlysta från europeiska ligor i fem år, efter upploppet på Heysel Stadium 1985, då 39 personer dog och nära 600 skadades.

Många klubbar blev också omvandlade till företag under denna tid, vilket skapade allt fler elitklubbar. En kupp i engelska division ett ledde också till att de största klubbarna tog sig rättigheter till 50% av alla intäkter från TV- och sponsorrättigheter. När populariteten hos sporten ökade, insåg toppklubbarnas direktörer att de kunde tjäna mer pengar på att paketera enbart toppklubbarnas rättigheter, och därför bestämde man sig tillsammans för att skapa en ny liga i formen av ett aktiebolag. Detta innebar att den 104 år gamla engelska fotbollsligan bröts upp, Premier League blev toppdivisionen och de tre lägre divisionerna samlades i Football League. Det innebar också att de lag som nådde toppen kunde dela vinsterna av TV- och sponsorrättigheter mellan sig.

Troféer och priser

Premier League har två troféer, en som det vinnande laget har och en kopia. Trofén är gjord av silver och stenarten malakit, och tillverkad av kungliga hovjuvelerarna Asprey of London. Utformningen är baserad på viktiga kärnor för fotbollen; den gröna malakiten representerar den gröna fotbollsplanen och över de två handtagen hänger vepor i det regerande lagets färger. Designen tar inspiration från den engelska fotbollens heraldik, de tre lejonen. Två av lejonen tronar över vinnarlagets vepor, medan det sista lejonet symboliseras av vinnarlagets lagkapten, när han höjer pokalen vid seger. År 2004 gjordes en specialversion i guld, för att markera att det vinnande laget Arsenal gjorde så utan att ha förlorat en enda match.

Vid sidan av vinnartrofén och varje spelares individuella medalj, utses varje månad också månadens manager och månadens spelare, samt dessutom säsongens spelare, säsongens manager, Golden Boot till den som gör flest mål och Golden Glove till den målvakt som lyckats hålla nollan, inte släppa in några mål, i flest matcher.

Spelarlöner

Det finns ingen övre gräns för hur mycket pengar en spelare kan tjäna i Premier League. Tack vare att TV-rättigheterna blir allt mer lönsamma, har även spelarlönerna höjts kraftigt, från att i början ha legat runt 750 000 kronor till att i dagsläget ligga runt 10 miljoner kronor per år. Även avgifterna för att överföra en spelare från ett lag till ett annat har ökat, den högsta har varit på över 800 miljoner kronor. Alla de tre högsta transferersättningarna har varit med lag som spelar i Premier League på endera sidan av avtalet.

För den som vill få en fantastisk spelupplevelse som varar hela året finns inget som går upp mot Premier League. Här finns spänning, gemenskap, kunskap, med matcher som spelas varje helg och många vardagskvällar. Känslan av att dela upplevelsen med nästan hela världen, att spela med samma odds som miljontals andra, att hela världen reser sig i målögonblicket, är oslagbar. Att ens egna insikter påverkar, möjligheten att streama Premier League med goda vänner, att ta en öl på en sportbar medan spelarna svettas på planen gör Premier League till en unik upplevelse. Att kunna dela sin upplevelse med arbetskamrater dagen efter matchen, diskutera tekniker och spelarförmågor, ökar upplevelsen ytterligare ett snäpp. Kort sagt, det finns ingen liga eller spelupplevelse som den engelska, Premier League!