Visa fler nyheter

Sundsvall – Östersund – Norrlandsderby som säljer sig självt

GIF Sundsvall har inlett säsongen på ett mycket imponerande sätt och på lördag vankas det Norrlandsderby då Östersund kommer på besök. Något mer än så ska väl inte krävas för att Sundsvallsborna ska lockas till Idrottsparken. 

 

Sett till den fotboll som Giffarna har presterat så här långt i år är man verkligen inte i behov av att sminka över någonting. De mjuka spanska passningsfötterna, Linus Hallenius hårda axlar och Romain Galls kattlika rörelsemönster kombinerat i en Joel Cedergren-arrangerad symbios borde räcka gott och väl för att ge valuta för entrépengen.

Cirka 3500 personer var i alla fall av den åsikten i lördags då man kammade hem en säker seger mot ett chanslöst BP. Efter den bisarrt svängiga tillställningen mot Hammarby valde Cedergren att återgå till den gamla 3-4-2-1-formationen, vilket föll väl ut. Man blev inte baktunga i en fembackslinje utan kunde pressa upp laget och dominera händelserna. Återigen var ovan nämnde Hallenius och Gall riktigt bra och tillsammans kompletterar de varandra oerhört väl i offensiven.

På lördag väntar alltså ett Norrlandsderby där hemmalaget förtjänar att Sundsvallsborna går man ur huse för att stödja sitt lag. Laget har nu tre raka hemmasegrar och bjuder, i princip, alltid på fin fotboll. Incitamenten som rör själva kärnverksamheten fotboll är många och borde vara tillräckliga – och när det dessutom är Östersund som kommer på besök känns det som att detta är ett ”event” som säljer sig självt.

Samtidigt som Sundsvall i år har seglat upp så har Östersund dalat ner. Om Östersund har varit den pigge uppstickaren har GIF Sundsvall, i jämförelsen, fått vara den trötte på dekis – men nu skulle man kunna hävda att rollerna, på sätt och vis, är ombytta.

Visserligen skiljer det bara fyra poäng mellan lagen i tabellen. Visserligen har Östersund numera en ekonomi som ser betydligt starkare ut än Sundsvalls dito, vilket normalt sett är helt avgörande för en klubbs framgångar över tid.

Men ser man blott till det som sker här och nu är det Joel Cedergrens bottentippade mannar som sticker upp mot alla, så kallade, experter, det är de som, trots begränsade resurser, har spelat den bästa och mest vägvinnande fotbollen av de här två lagen. På så vis är det fördel hemmalaget inför mötet på lördag.

Östersund kommer dock ifrån att ha gjort ett visst framsteg i matchen senast då man genom ett sent kvitteringsmål knep en meriterande poäng mot AIK på bortaplan. Graham Potter ställde upp med en, på pappret, bakåtlutad uppställning där Tom Petterson spelade vänsterback och Douglas Bergqvist/Curtis Edwards bildade ett centralt mittfält.

En del av Östersunds problem i år har varit att man inte har lyckats skruva upp det höga passningstempo som tidigare varit deras signum. Potters val av startelva senast var sannolikt inte ett försök att komma till bukt med detta, utan snarare en tillbakagång till det något enklare spelet med en stabilare defensiv balans. Det såg länge inte ut att gå vägen då man hade väldigt svårt att skapa målchanser, men med en poäng med sig hem och facit i hand var det kanske rätt tänkt ändå.

Hur matchbilden kommer se ut på lördag ska bli mycket intressant att se. Sundsvall har hemmaplan och bäst självförtroende och borde därför rimligen göra högst anspråk på initiativet. Med den individuella skicklighet som finns i Östersund är risken samtidigt att en alltför frejdig hemmaoffensiv kan komma att straffa sig. Hursomhelst räknar vi med fin fotboll, heta känslor och – framförallt – lapp på den berömda luckan.

 

GIF Sundsvalls senaste startelva:

Eskelinen

Björkander, Moros Garcia, Myrestam

Tamimi, Batanero, Ciercoles, Dominguez

Gall, Hallenius, Wilson

 

Östersunds senaste startelva:

Andersson

Mukiibi, Sonko Sundberg, Papagiannopoulos, Pettersson

Aiesh, Edwards, Bergqvist, Sema

Fritzson, Ghoddos

 

GIF Sundsvall – Östersunds FK, matchstart 16.00 på lördag.

 

Supporters speltips

Båda lagen gör mål - ja. Odds: 1.83.

Sätt in 100 kr - få 500 kr att spela för!
LÄGG SPEL PÅ ComeOn!

 

 

//Martin Efvergren